Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяЗагальнобудинкові потреби на опалення – що це?

Загальнобудинкові потреби на опалення – що це?

28 січня набула чинності нова редакція Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затверджена наказом Міністерства розвитку громад та територій під №358, також згідно їх листа від 01.02.2022 р., застосування у новій редакції повинно відбуватись, починаючи з січня місяця.

У новій редакції визначено, що за спожиту теплову енергію, яка заходить у будинок, мають сплачувати усі співвласники багатоквартирного будинку, у тому числі й ті, в кого індивідуальне опалення. Загальний обсяг теплової енергії на опалення будинку визначається за допомогою вузла комерційного обліку теплової енергії або розрахунково у разі його відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати. 

У Методиці також визначено додатковий термін “допоміжні приміщення”, “місця загального користування” та визначені поняття “загальнобудинкові потреби”, “загальнобудинкові потреби на опалення” ( ЗПО).

Загальнобудинкові потреби на опалення – це витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку, без врахування обсягу теплової енергії, витраченої на функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання, та обсягу теплової енергії, який надходить від ділянок транзитних трубопроводів до приміщень з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення.

Загальний обсяг спожитої енергії на опалення розподіляється безпосередньо на опалення житлових і нежитлових приміщень, забезпечення загальнобудинкових потреб на опалення і сумарний обсяг теплової енергії, що надходить до приміщень з індивідуальним опаленням та окремих приміщень з транзитними мережами опалення. Методика на теперішній час чітко передбачає, якщо споживач не надав інформацію щодо свого відключеного приміщення, тепер виконавець послуги має обліковувати все те опалення, яке знаходиться у квартирі як наявне, неізольоване, тому кожен мешканець помешкання з індивідуальним опаленням для більш точних розрахунків для своєї квартири повинен надати тепломережі відповідну документацію про відсутність стояків чи їх ізоляцію.

Обсяг теплової енергії, який має припадати на місця загального користування, може бути розрахований трьома способами — за показаннями вузла комерційного обліку, або розрахунковим методом за нормою споживання теплової енергії. Якщо немає вузла комерційного обліку у будинку — обсяг може бути визначений або за проектом на будівлю, або за результатами енергетичного аудиту. Але вони можуть бути застосовані виконавцем виключно за рішенням загальних зборів мешканців багатоквартирного будинку. Якщо немає проекту та енергоаудиту, є певна розрахункова формула без застосування понижувальних коефіцієнтів.

У разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення , може бути визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку:

  • для 1-5 поверхової будівлі/будинку – 25%;
  • для 6-10 поверхової будівлі/будинку – 20%;
  • для будівлі/будинку вище 10 поверхів – 15%;
  • для будівель/будинків комбінованої поверховості – відсоток, визначений як середнє арифметичне значення вищевказаних відсотків в залежності від поверховості частин будівлі/будинку.

    Визначений розрахунково, спрощено або відповідно до проекту обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку повинен бути додатково скорегований із застосуванням коефіцієнту що враховує площу приміщень з індивідуальним опаленням у будівлі/будинку.

    Якщо проектом на будівлю/будинок було передбачено встановлення приладів опалення у МЗК та допоміжних приміщеннях, але вони були демонтовані, то для забезпечення нормативної температури у цих приміщеннях такі прилади опалення повинні бути відновлені виконавцем послуг з управління багатоквартирним будинком.

    За ізольовані стояки у квартирах тепер теж потрібно платити —  7 Вт/м.п (метр погонний). Неізольований стояк потягне вдвічі більше, тобто 14 Вт/м.п. Ті співвласники, які встановили квартирні теплові лічильники і не спожили відповідну норму тепла (наприклад, не живуть і не включають опалення) отримають донарахування  до норми. Тобто про «0» грн нема мови, навіть, якщо і спожили цей «0».

Всі пояснення та формули розподілу обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг між споживачами для житлових та нежитлових приміщень (в тому числі приміщень з індивідуальним опаленням, вбудованих, вбудовано-прибудованих або прибудованих приміщень, а також приміщень, які обладнані окремим входом), можна переглянути у Методиці згідно посилання:
http://document.vobu.ua/doc/9731

Iнші записи