Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяЩодо розрахунку обсягу споживання теплової енергії для будівлі (будинку), яку (який) не...

Щодо розрахунку обсягу споживання теплової енергії для будівлі (будинку), яку (який) не оснащено вузлом комерційного обліку

Дата публікації 30.10.2021

Законом України від 03.12.2020 № 1060-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» були внесені окремі зміни до Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», Закону України від 22.06.2017 № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та визначено Кабінету Міністрів України привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

На виконання вищезазначеного Мінрегіоном були внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» (далі – Правила № 830) (зміни, внесені згідно постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 № 1022), які набули чинності з 01.10.2021.

Так, пунктом 20 Правил № 830 зазначено, що до встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії обсяг споживання теплової енергії у будівлі визначається відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Наразі Мінрегіоном розроблено проект Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг у новій редакції на заміну чинної Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 р. № 315 (далі – Методика № 315), який опубліковано для громадського обговорення за наступним посиланням:

https://www.minregion.gov.ua/base-law/grom-convers/informatsiyni-povidomlennya-pro-provedennya-publichnogo-gromadskogo-obgovorennya-grom-convers/informaczijne-povidomlennya-pro-provedennya-elektronnyh-konsultaczij-z-gromadskistyu-prouktu-nakazu-ministerstva-rozvytku-gromad-ta-terytorij-ukrayiny-pro-vnesennya-zmin-do-metodyky-rozpodilu/.

Чинною редакцією Методики № 315 питання розрахунку обсягу споживання теплової енергії для будівлі (будинку), яку (який) не оснащено вузлом комерційного обліку, не врегульовано.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у будівлях, зазначених у частинах другій і третій статті 4 цього Закону, обсяг відповідної комунальної послуги, визначений за допомогою вузла комерційного обліку (а у випадках, передбачених частиною другою статті 9 цього Закону, – за розрахунковим або середнім споживанням), розподіляється між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку, приладів – розподілювачів теплової енергії відповідно до частин другої – четвертої цієї статті.

Мінрегіон вважає, що до набрання чинності проекту Методики № 315 у новій редакції, для будівель/будинків, у яких вузол комерційного обліку теплової енергії не встановлено, загальний обсяг спожитої послуги з постачання теплової енергії потрібно розраховувати за максимальним тепловим навантаженням будівлі/будинку (який зазначається у відповідному договорі) з урахуванням фактичної кількісті годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря.

Після проведення відповідного розрахунку виконавець розподілу комунальної послуги може розрахувати та розподілити обсяг спожитої у будівлі/будинку теплової енергії на опалення МЗК та допоміжних приміщень між споживачами у відповідності до чинної редакції Методики № 315.

Також чинною редакцією Методики № 315 не врегульовано питання нарахувань обсягу спожитої теплової енергії для окремого приміщення будівлі/будинку, яке має окремий інженерний ввід зовнішньої інженерної мережі або окреме відгалуження перед вузлом комерційного обліку та не оснащене вузлом обліку комунальної послуги. В такому випадку базою для визначення обсягу спожитої теплової енергії у такому приміщенні є його опалювана площа (об’єм), що зазначена у договорі про надання послуги з постачання теплової енергії, та норма споживання, встановлена органом місцевого самоврядування. Визначений таким чином обсяг споживання теплової енергії не враховується до показань вузла комерційного обліку. При цьому зазначене приміщення повинно приймати участь в загальному розподілі комунальної послуги у будівлі/будинку (в частині частки розподіленого обсягу теплової енергії, витраченого на опалення МЗК та допоміжних приміщень будівлі, на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення).

Iнші записи