Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяРОЗ'ЯСНЕННЯ щодо встановлення комерційних засобів обліку теплової енергії та гарячої води (загально...

РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо встановлення комерційних засобів обліку теплової енергії та гарячої води (загально будинкових лічильників) та проведення розрахунків за спожиті послуги

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі — Закон) 2 серпня 2017 року вступив в дію. У відповідності до частини 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону оснащення вузлами комерційного обліку (тобто загально будинковими лічильниками) будівель, що на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені такими вузлами обліку, або якщо такі вузли обліку на день набрання чинності цим Законом вийшли з ладу, в обов’язковому порядку зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж (тобто підприємство).

Закон про комерційний облік послуг з постачання теплової енергії та водопостачання, передбачає зобов’язання операторів зовнішніх інженерних мереж (тепломережі, водоканали) обладнати 100% житлових будинків побудинковими вузлами обліку (теплової енергії, води).

Обладнання повинен встановлювати власник інженерних мереж .А платити за це будуть споживачі шляхом внеску, який розрахують для кожної будівлі, розстрочать на 5 років і включать до «платіжок».

Оператор інженерних мереж повинен попередити власника будинку про намір встановити лічильники щонайменше за 2 місяці.

Зі свого боку, власник або співвласники будинку протягом 2 місяців можуть повідомити про свою згоду, або пропозиції про зміну умов встановлення лічильників, або про намір самостійно обладнати будинок лічильниками. Відсутність реакції протягом 2 місяців

Перешкоджати встановленню лічильників або повідомляти про намір встановити їх самостійно і нічого не робити не варто, адже в такому випадку лічильники все одно поставлять, а відшкодовувати витрати будуть власники будівлі. Лічильники належать власнику або співвласникам будинків, які і відповідають за збереження і цілісність обладнання.

Платити за установку лічильників на будинки та під’їзди будуть споживачі опалення, а також власники будинків — шляхом сплати виконавцю відповідної послуги спеціального внеску. Якщо власник будинку сам встановлює лічильники — він не платить зазначений внесок. Розмір внесків за установку лічильників визначається окремо для кожного будинку, при чому сума розстрочується на 5 років (можливий і інший термін, якщо сторони домовляться).

Якщо в будинку двоє і більше споживачів, внески за установку лічильників поділяють за кількістю окремих приміщень-суб’єктів нерухомості.

Змінити лічильники у випадку необхідності повинен оператор зовнішніх інженерних мереж. Витрати на це відшкодовують споживачі тепла/води та власники будівель — шляхом сплати внесків на обслуговування і заміну лічильника. Розмір внесків визначається окремо для кожної будівлі та розстрочується.

Рахунки за комунальні послуги надають споживачеві на аркуші паперу, а за згодою — в електронному вигляді, у тому числі шляхом доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів.

З 2 серпня почне діяти заборона на приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення лічильниками.

Якщо людина володіє декількома будівлями, що розташовані поряд, можна встановити лічильник на межі завершення власності в кожній точці приєднання до зовнішніх інженерних мереж.

За порушення цього закону передбачено штрафи.

Iнші записи