Пн -Чт : 08:00 - 17:00, Пт : 8:00 - 15:45 обід з 12:00 до 12:45

office@teplo.od.ua

(048) 705-61-00

(048) 705-62-28

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси»

ДодомуІнформаціяЯк оформити субсидію

Як оформити субсидію

– Програма житлових субсидій діє в Україні вже двадцять років. Завдяки їй малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину. Фактично це різниця, яка залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Тобто: що менші доходи домогосподарства, то меншою є частка обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Хто має право на субсидію?

З 1 листопада 2020 року на оформлення житлової субсидії (в тому числі за рішенням комісії) не мають права ті домогосподарства, у яких загальна площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів для квартир у багатоквартирному будинку та 230 квадратних метрів для індивідуальних будинків. Виняток становлять житлові приміщення дитячих будинків сімейного типу, прийомні сім’ї, багатодітні сім’ї, в яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування.

На загальних підставах житлова субсидія призначається особам, які набули право власності на житло упродовж 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування; та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

До новоприйнятих змін субсидія не призначалася тим домогосподарствам, у яких опалювальна площа для багатоквартирних будинків становила 120 квадратних метрів, а для індивідуальних – 200 квадратних метрів.

Що у зміненому законодавстві?

Передбачена можливість призначення на загальних підставах житлових субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям і особам, яким надається допомога по частковому безробіттю на період карантину, без вимоги обов’язковості сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно упродовж 4 місяців у період, за який враховуються доходи при призначенні цих видів державної допомоги.

При обчисленні розміру житлових субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям (а також особам, що отримують щомісячну компенсацію, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи), до середньомісячного сукупного доходу враховують фактично отримані такими особами доходи.

Відтепер до середньомісячного сукупного доходу осіб, яким надаються державні допомоги, розмір призначеної їм житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу враховуватися не буде.

Які документи треба подавати для отримання субсидії?

З 1 січня 2021 року заяви з необхідними документами приймаються від громадян лише поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Для призначення житлової субсидії особа подає до органу соціального захисту населення заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами.

Хто приймає заяви для призначення субсидії?

Заяви з необхідними документами приймаються від громадян управліннями соціального захисту районних держадміністрацій. Заяви також приймають уповноважені посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, які передають їх упродовж 3 робочих днів з дати їх надходження структурному підрозділу соціального захисту населення.

З 1 березня 2021 року заяви із необхідними документами приймають посадові особи виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг виключно з формуванням електронної справи.

Заяви з необхідними документами (після формування електронної справи) у паперовому вигляді передаються відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення не раніше, ніж раз на 2 тижні.

Які документи необхідно подати?

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання):

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • заяву про призначення житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами;
  • довідки про доходи (у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (за наявності);
  • договір найму (оренди) житла (за наявності).

Випадки, коли субсидія не призначається

  1. Загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування) — (застосовується з 1 листопада 2020 року).
  2. Власники транспортних засобів, з дати випуску яких пройшло менше 5 років (крім мопедів, причепа та транспортних засобів отриманих через управління праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу).
  3. У складі сім’ї є непрацюючі люди працездатного віку (досягли 18 років), в яких відсутні доходи/дохід менший мінімальної заробітної плати (крім випадків, якщо такі особи здобували освіту, були зареєстровані як безробітні або отримували пенсії, різні види допомог);
  4. Будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень (застосовується з 1 листопада 2020 року).
  5. Наявна прострочена понад три місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) на день звернення для призначення субсидії.
  6. Не повернуто надміру перераховану суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу управління праці та соціального захисту населення або не сплачуються суми до її повернення.
  7. У складі сім’ї є особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджуються довідкою від лікаря, та осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі, під домашнім арештом).

Куди звертатися?

Відвідування відповідних органів влади займає багато часу, викликає додаткові складнощі, особливо для людей з інвалідністю, громадян похилого віку або тих, які виховують маленьких дітей.

Їм у пригоді стане сервіс Міністерства соціальної політики України.

Зміни від 29.12.2020 року

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 року № 1324 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги».

Вказаними змінами передбачено, що розмір житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу не враховується до середньомісячного сукупного доходу для призначення усіх видів державної соціальної допомоги. Зазначені зміни застосовуються з 29.12.2020 року.

Крім того, зазначеними змінами передбачено, що під час обчислення розміру усіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї (домогосподарства), для розрахунку середньомісячного сукупного доходу за кожний місяць, в якому відсутні доходи, включаються фактично отримані такими особами доходи, якщо такі особи, зокрема, отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи.

Враховуючи вищевикладене, одесити можуть звернутися в Управління соціального захисту населення в районах м. Одеси із новою заявою для перерахунку або призначення державних допомог та/або житлових субсидій відповідно до вищезазначених змін.

Iнші записи